Da li nas GPS prati ili ne? – Slavko Pokorni

 

3. Februar, 13:00 – 14:00, Comtrade – M29 

Da li nas GPS prati ili ne? Koje su dobre i loše strane praćenja i navigacije? Osobe sa posebnim potrebama, dementne osobe, lokacija učesnika u saobraćaju su dobre strane gde nam znači praćanje. Sa druge strane GPS čipovi se ugrađuju u mnoge uređaje široke potrošnje, koje svakodnevno nosimo sa sobom. Ovo zanimljivo predavanje vodi dr Slavko Pokorni, profesor ITS-a.

Tržište kriptovaluta – dokle smo stigli i da li će se i kako završiti? – Zoran Grubišić

4. Februar, (11:00 – 12:00) M29, Comtrade

Tržište kriptovaluta – dokle smo stigli i da li će se i kako završiti? Prošlo je nekoliko godina od pojave kritpovaluta, velikog buma, rasta vrednosti kriptovaluta, rudarenja pomoću skupih mašina. Ali kakvo je stanje danas? Kakva je budućnost celog tog tržišta?

Šta da studiram? Najperspektivnije i najtraženije IT pozicije – Milena Ilić

5. Februar, 13:00 – 14:00h, M29, Comtrade

Profesor ITS-a, Milena Ilić, predstaviće aktuelnu sliku tržišta rada, sa posebnim osvrtom na IT sektor. Biće sagledana naša zemlja, region, EU i USA i urađena komparacija. Koje su najtraženije i najplaćenjije pozicije, posebno u IT sektoru? Koja su deficitarna zanimanja? Milena Ilić će pokušati da vam pomogne u donošenju važne životne odluke šta da studirate.

Zašto je SCRUM toliko “IN”? – Goran Radić

6. Februar, 11:00 – 12:00h, M29, Comtrade

Šta su metodologije razvoja softvera? Zašto nam trebaju? Tokom godina korišćene su mnoge metodologije razvoja, ali agilne metodologije su donele mnogo toga novog. Zašto je SCRUM metodologija postala toliko popularna? Koje su uloge u timu? Šta radi Product Owner, a šta Scrum master? Odgovore na ova i druga pitanje saznaćete na zanimljivom predavanju koji drži Goran Radić,

Predavanje Big data na primerima
– Aleksandar Simović

rsz_large-895567_960_720

6. Februar, 13:00 – 14:00h, M29, Comtrade

Porast digitalnog univerzuma je evidentan. Poredeći situaciju pre 20 godina i danas, vidi se primena big data u 21 veku na sve većem broju polja. Ovo zanimljvo predavanje sa velikim brojem primera vodi profesor ITS-a, Aleksandar Simović.

Šta vas čeka na velikoj maturi? – Bojan Ristić i Aleksandra Rosić

7. Februar, 13:00 – 14:00h, M29, Comtrade

Predavanje, bliži se velika matura, saznajte šta ćete polagati na velikoj maturi i kako da se spremite za upis na maturi? Od uspeha na maturi zavisi upis na studije.

Foto klub – 
Ana Stanković i Danijela Grujić

lens-833057_960_720

3. Februar,11:00 – 14:00h, M13, Dvorište, izložba – Comtrade

Na ovoj radionici ćete imati prilike da se upoznate sa fotografijom i foto apraratima, potom uraditi samostalno fotografije na otvorenom prostoru. Treći deo radionice je ulazak u računarsku laboratoriju i obrada fotografija u programu Photoshop. Radionicu vode profesori fotografije na ITS-u Ana Stanković i Danijela Grujić.

Snimanje uživo pesme u studiju Beograđanke I termin –
Marko Nikolić i Uroš Кrstović

3. Februar, 11:00 – 14:00h, BG12, muzički studio 

Da li ste nekada prisustvovali uživo snimanju pesme u muzičkom studiju?
Slušali uživo izvođenje benda i istovremeno radili sa miksetom? Potom radili obradu audio fajla i montažu? Sve ćete to moći da doživite na ovoj sjajnoj radionici u okviru ovogodišnjeg coDESign-a koju vode profesor dizjana i obrade zvuka na ITS-u, Marko Nikolić i Uroš Krstović, koji se 20 godina profesionalno bavi muzikom i muzičkom produkcijom.

 Izrada sajta primenom Bootstrapa – Aleksandar Simović

       3. Februar, 12:00 – 15:00h, G18, Comtrade

Radionica iz dva dela, na konkretnom primeru

Trikovi u 3D modelovanju i simulacije specijalnih efekata u programu Maya – 
Miroslav Knežević

3. Februar, 14:00 – 17:00h, M14, Comtrade

Često na TV ekranima gledate simulacije rušenje objekta, sudar dva objekta, razne eksplozije u filmovima, i dr. Kako se kreiraju ovi efekti, razbija celina na segmente i kako se koriste elementi gravitacije saznajte na ovoj zanim radionici koju vodi Miroslav Knežević, nastavnik ITS-a.

 Izrada online prodavnice – Marko Vulić

4. Februar, 11:00 – 14:00h, G18, Comtrade 

Imaćete priliku da se upoznate sa jednim od najčešće korišćenih onlajn CMS sistema – WordPress, iz ugla elektronske trgovine i prodaje. Bićete u mogućnosti da kreirate svoje okruženje u skladu sa izabranom ciljnom grupom korisnika i prilikama na tržištu kroz sledeće segmente: uloga i značaj elektronske korpe, koji načini plaćanja postoje i slično.

CSS animacija na web strani pomoću Visual Code  – Biljana Bajac

4. Februar, 12:00 – 15:00h,  BG14, Beograđanka

Upoznajte se sa osnovama CSS i HTML-a. Saznajte kako je raditi u test editoru Visual Code, kako se izvodi CSS animacija elemenata interfejsa na web strani na konkretnom primeru. Radionicu vodi nastavnik web dizajna na ITS, Biljana Bajac.

 Kako da odaberem računar za svoje potrebe? – 
Miroslav Radosavljević

4. Februar, 12:00 – 15:00h, G15, Comtrade

Često se postavlja pitanje koji računar kupiti? Koje komponente odabrati? Za koje potrebe? Koliko novca uložiti? Da li kupiti najskuplji ili najjeftiniji računar? Odgovor na ova i slična pitanja dobićete na radionici koju vodi profesor ITS-a, Miroslav Radosavljević, zajedno sa svojim saradnicima.

Dobre i loše lozinke, kroz programski primer generisanja lozinki – 
Hana Stefanović

4. Februar, 13:00 – 16:00h,  G23, Comtrade

Svakodnevno koristimo lozinke za pristup različitim servisima. Na ovoj radionici saznaćete šta je autentifikacija, koje su dobre i loše lozinike, kako se razbijaju lozinki, kako se zaštititi. Biće dat primer i implementacija programa u jeziku C za potrebe generisanja lozinki. Radionicu vodi profesor kriptografije na ITS-u, Hana Stefanović.

 Unreal 4 game engine – Istorijska 3D rekonstrukcija Rimskog bunara – 
Miroslav Knežević

 

4. Februar, 13:00 – 14:00h, M29, Comtrade

Miroslav Knežević je napravio rekonstrukciju originalnog dizajna Rimskog bunara na Kalemegdanu. Danas što vidimo je samo jedan deo, ostatak. Miroslav je uradio na osnovu spisa, kompletnu rekonstrukciju i dao 3D animaciju, rešenje kako je zaista radio Rimski bunar.

Snimanje uživo pesme u studiju Beograđanke II termin-
Marko Nikolić i Uroš Кrstović

3. Februar, 15:00 – 18:00h, BG12, muzički studio 

Da li ste nekada prisustvovali uživo snimanju pesme u muzičkom studiju?
Slušali uživo izvođenje benda i istovremeno radili sa miksetom? Potom radili obradu audio fajla i montažu? Sve ćete to moći da doživite na ovoj sjajnoj radionici u okviru ovogodišnjeg coDESign-a koju vode profesor dizjana i obrade zvuka na ITS-u, Marko Nikolić i Uroš Krstović, koji se 20 godina profesionalno bavi muzikom i muzičkom produkcijom.

Izrada video spota – radionica video produkcije –  
Ivan Đorđević, Biljana Velinović

rsz_face-881408_960_720 Cropped

5. Februar, 11:00 – 14:00h,  M13, Comtrade

Na ovoj radionici ćete imati imati priliku da se upoznate sa profesionalnom kamerama za snimanje, obavite samo snimanje na u otvorenom terenu, a u trećem delu radionice i uđete u računarsku učionicu i obradite video snimak, uradite montažu i postprodukciju video spota. Radionicu vode profesori ITS-a Biljana Velinović i Ivan Đorđević, koji se bavi video produkcijom više od 20 godina.

Primena matematičkih aplikacija i tableta u nastavi – orijentacija ka problem solving-u
– Ivan Anić

rsz_surface_table

5. Februar, 12:00 – 14:00h, BG12, Beograđanka

Radionica za nastavnike srednjih i osnovnih škola, o značaju digitalne pismenosti sa osvrtom na PISA nalaze. Kako iskoristiti rezultate PISA testiranja i unaprediti nastavu, upotrebom novih tehnologija i drugačijim pristupom, nastava koja je orijentisana na reševanje problema. Radionicu vodi dr Ivan Anić, profesor ITS-a,, član Nacionalnog saveta za praćenje realizacije Međunarodnog projekta PISA, i saradnik i član Instituta za moderno obrazovanje.

Kako upravljati sadržajem pomoću WordPressa?
Aleksandar Simović

5. Februar, 12:00 – 15:00h, G18, Comtrade

Kroz ovu zanimljivu radionicu moći ćete da se upoznate sa najpoznatijim CMS današnjice – WordPress-om. Saznaćete šta je frontend, a šta backend, kako izgleda raditi u WordPress-u, uređivati stranice, kreirati sadržaj. Radionicu vodi profesor ITS-a, Aleksandar Simović

Kreiranje igrice Memory Game zasnovane na Swing GUI framework-u u jeziku Java
Komlen Lalović

5. Februar, 13:00 – 16:00h, G20, Comtrade

Upoznajte se sa Javom, jednim od najpopularnijih programskih jezika danas. Šta je SWING framework i koje su mu mogućnosti? Kako radi jedna od najpoznatijih igrica u ovom okruženju – Memory Game? Radionica vodi profesor jave na ITSu, dr Komlen Lalović.

Interaktivni portfolio u Adobe Indesign-u – 
Snježana Torbica

5. Februar, 14:30 – 17:30h,  M14, Comtrade

Na ovoj radionici ćete moći da saznate šta je dizajn portfolio i kako se kreira, da se upoznate sa programom Adobe Indesign i alatima u kojima se rade interaktivni elementi. Kao rezultat praktičnog rada u računarskoj laboratoriji, dobićete sopstveni interaktivni web portfolio. Radionicu vodi prof. Snjezana Torbica.

 Izrada karaktera iz igrice Warcraft
– Dušica Nešković

6. Februar, 11:00 – 14:00h,  M13, Comtrade

Na ovoj radionici naučićete korake za izradu kompleksnih karaktera (na primeru karaktera iz popularne igre Warcraft), metodom pojednostavljivanja  i razlaganja crteža, zatim njegove dalje obrade u programima Adobe Illustrator i Adobe Photoshop.

Matriks code – web animacija u Java Script-u
– Marko Nikolić

6. Februar, 12:00 – 15:00h,  BG14, Beograđanka

Na ovoj radionici upoznaćete se sa mogućnostima jezika Java Script. Imaćete priliku da uradite Matriks code animaciju, web animaciju urađenu u Java Scriptu. Menjajući linije, pratićete izvršavanje i promene u samoj animaciji popularne teme iz istoimenog filma.

Šifrovanja podatka pomoću alata Cryptool
– Hana Stefanović

binary-system

6. Februar, 12:00 – 15:00h, G23,  Comtrade

Na ovoj zanimljivoj radionoci upoznaćete se sa osnovama kriptografije, zaštiti javnim i tajnim ključem, šta je steganografija, koji su poznati svetski primeri šifrovanja i dešifrovanja poruka Radionicu vodi profesor kriptografije na ITS-u, Hana Stefanović.

Izrada i SEO optimizacija web strane
– Vladimir Simović

analysis-227172_1280

6. Februar, 13:00 – 16:00h, G18 Comtrade

Kroz ovu radionicu saznaćete šta je SEO, pozicioniranje na pretraživačima, Alat Mozello, izraditi sajt u CMS-u, korišćenja alata za plairanje kljucnih reci i fraza, Google keyword planer, Google trends, sala sa računarima.

3D karakter animacija na primeru lika Minions u programu Maya
– Maja Radulović Petrović

6. Februar, 14:30 – 17:30h, M13, Comtrade

Ova radionica će polaznicima pružiti osnovne i napredne animativne tehnike u 3D okruženju Autodeskove Maye.  Modelovanje, teksturiranje, osvetljavanje i animacija, su osnovi za pravljenje maštovitih elemenata jedne pokretne forme. A karakter animacija vaših omiljenih likova će biti prava poslastica u svetu, u kome je svaka kreativna ideja moguća.

Dobri vizuelni efekti su oni koji se ne vide
– Biljana Velinović

7. Februar, 11:00 – 14:00h, M13, Comtrade

Specijalni vizuelni efekti postali su sastavni deo filmske i muzičke industrije. Na konktetnim primerima videćete kako se stvaraju specijalni efekti. Radićete na računarima koristeći program After Effects. Saznaćete kako se više različitih slika se stapa u jednu, a da se ne primeti (Composing). Radionicu vodi profesor vizuelnih efekata na ITS, Biljana Velinović.

Primena Wolfram alpha i problem solving
– Ivan Anić

7. Februar, 12:00 – 15:00h, BG12, Beograđanka

Radionica za učenike srednjih škola. Kako matematika može biti zanimljava? Profesor matematika na ITS-u, predstaviće matematiku na jedan drugačiji, zanimljiviji način. Videćete kako se koristi i koje su mogućnosti alata Wolfram Alpha.

Da li mogu da budem lider IT tima?
– Lidija Miletić

7. Februar, 12:00 – 15:00h, G14, Comtrade

Šta znači biti lider? Koje su karakteristike i osobine lidera? Da li možete da budete lider tima? Odgovore na ova pitanja dobićete da ovoj zanimljivoj radionici, kroz niz interaktivnih zadataka, anketa i testova. Radionicu vodi profesor ITS-a, Lidija Miletić.

Oboji web svojim imenom – Valentina Kovač

7. Februar, 13:00 – 16:00h, G23, Comtrade

Kroz ovu zanimljivu radionicu upoznaćete se sa najčešće korišćenim web paketom (HTML, CSS), i jezicima PHP i JavaScript. Kroz jednostavne primere upoznaćete se sa navedenim tehnologijama, kreiraćete web strane i menjati njihove parametre.

Dizajn enterijera pomoću AutoCad-a na primeru kafeterije u Knez Mihailovoj ulici
– Jovana Tošić

7. Februar, 14:30 – 17:30h,M13, Comtrade

U prvom delu radionice upoznaćete se sa osnovama dizajna enerijera i programom AutoCad, a potom na konkretnom primeru poznate kafeterije iz centra grada, uraditi dizajn enterijera. Proći ćete ceo proces, crtanje planova i izgleda, tj. pogleda na zidove enterijera, kako se radi i kod samog projektovanja enterijera. Radionicu vodi Jovana Tošić, profesor principa projektovanja na ITS-u.