Najuspešnija Zimska škola programiranja i dizajna – coDEsign2016

 

Nedelja programiranja i dizajna – coDEsign2016, čiji su organizatori Visoka škola za informacione tehnologije ITS i kompanije LINK group i Comtrade, uspešno je održana od 1. do 5. februara. Učesnici svih generacija, među kojima su ipak preovladavali srednjoškolci, imali su jedinstvenu priliku da potpuno besplatno razviju i unaprede svoje interesovanje za IT, nauče mnogo korisnih stvari i tokom jedne nedelje se osete kao studenti ITS-a.

Osim predavanja, za učesnike su bile organizovane i zanimljive radionice na kojima su mogli da stiču praktične veštine, zabavna takmičenja, a za sve koji nisu uspeli da rezervišu svoje mesto na vreme ili nisu bili u mogućnosti da prisustvuju predavanjima, organizovan je Live stream.

Program, koji je uživo ili preko Live streama pratilo više od 2.000 učesnika, podignut je na još viši nivo prisustvom najboljih predavača, kvalitetnim radionicama, gde se moglo praktično primeniti naučeno tokom predavanja, Teacher’s Day radionicama namenjenim profesorima srednjih škola, kao i Junior’s Day radionicama za najmlađe.

I dan: Svečano otvaranje za kojim su usledila inspirativna predavanja

 

Zimsku školu programiranja i dizajna, prepoznatu i kao jedinstven festival programiranja i dizajna, svečano je otvorio direktor ITS-a, dr Bojan Ristić. On je upoznao učesnike sa programom koji ih očekuje, ohrabrio ih u izboru koji su doneli, i čestitao im na njihovom interesovanju za pokretanje karijere u IT-ju istakavši da je reč o najtraženijim zanimanjima sadašnjosti, ali i budućnosti.

Nakon svečanog otvaranja usledilo je prvo predavanje: „Najmanji i najveći računar: kratka istorija najdinamičnije nauke Kako je nastao prvi računar?”. Predavač Velimir Dedić, profesor ITS-a, odgovorio je na zanimljiva pitanja o tome kada su kompjuteri počeli masovno da se koriste, koliki su bili prvi računari i kako su se vremenom smanjivali, što je bio odličan uvod u ostale teme koje su posetioce očekivale na predavanjima.

Nakon toga, Dragan Varagić, web strateg, e-business, e-marketing i online PR konsultant, inspirativnim predavanjem približio je prisutnima i svima koji su predavanje pratili preko Live streama realne mogućnosti zarade od IT-ja. Poseban momenat u ovom predavanju bilo je predstavljanje različitih online profesija, koje danas mogu obezbediti najbolje prihode, uz uputstva o tome kako koristiti internet za unapređenje karijere.

Sledeći termin bio je rezervisan za Zorana Grubišića, profesora ITS-a i Beogradske bankarske akademije, koji je održao korisno predavanje na temu korišćenja softverskih paketa u berzanskom poslovanju. Prvog dana održane su i četiri korisne radionice. Marko Spasić približio je programski jezik C# prisutnima i objasnio im kako da napišu svoj prvi kod. Miroslav Radosavljavić je demonstrirao kako funkcioniše mehanizam laptop računara tako što ga je zajedno sa učesnicima otvorio i objasnio značaj svih njegovih komponenti. Učesnici su sa Anom Stanković u sledećem terminu učili da urade svoju prvu Photoshop sliku, a uz praktična uputstva i primere Dragana Obradovića upoznavali su se sa tajnama kriptografskih alata.

II dan: Od GPS-a do telekomunikacionih mreža

Drugi dan Zimske škole programiranja i dizajna počeo je predavanjem Slavka Pokornog, koji je pojasnio kako funkcioniše GPS navigacija i na koje sve načine može da se koristi. Na ovo se odlično nadovezalo sledeće predavanje na temu telekomunikacija: Vladimir Vuković, ekspert iz oblasti telekomunikacionih mreža, upoznao je prisutne sa VoIP i IP telefonijom današnjice.

„Ko sve skuplja naše podatke sa interneta” bila je uzbudljiva tema sledećeg predavanja drugog dana coDEsigna, koje je održao Dragan Čerkez, dugogodišnji softverski inženjer u kompaniji Comtrade. On je pokrenuo i razradio bitne teme o prikupljanju naših podataka tokom surfovanja po webu i njihovom skladištenju putem Big Data & Apache Hadoop tehnologije.

Usledilo je predavanje za koje se tražilo mesto više, jer je Lidija Miletić davala konkretne instrukcije posetiocima o načinima zarade i poslovanja na YouTubu. Temi je pristupljeno iz ugla marketinga, pa je bilo reči o YouTube reklamama, ali i iz ugla direktne zarade putem postavljanja video-snimaka na ovu mrežu.

Nakon ovog predavanja, Vanja Miajlović, HR menadžer kompanije LINK group, održala je predavanje na temu koja će biti od koristi svakom budućem IT stručnjaku, a to je pisanje idealnog CV-ja za IT profesije. Drugog dana održane su i više nego interesantne radionice. Danijela Grujić održala je malu školu fotografije, dok je Marko Spasić pomogao prisutnima da naprave svoju prvu MS SQL bazu. Usledila je radionica Marka Vulića, na kojoj je on demonstrirao kako se pravi sajt u WordPressu, na šta se nadovezala Darija Jovičić svojom radionicom o povezivanju HTML i CSS fajlova i izradom web stranica uz pomoć ovih opisnih jezika.

Takođe, 2. februar je bio posvećen najmlađima. Održan je Junior’s Day, u okviru koga je programer Nikola Dragović sa prisutnim osnovcima pravio njihovu prvi igricu u C#, a Andrea Obradović retuširala fotografije i upoznala ih sa tajnama Photoshopa.

III dan: IT profesije budućnosti, Big Data, 3D modeling, Internet of Things

Treći dan bio je rezervisan za obradu velikih baza podataka, 3D modelovanje i profesije koje će dominirati 2020. godine na tržištu rada. O tome šta je Data Science govorio je Aleksandar Kostić, dok je Milan Bukorović prisutne bliže upoznao sa tim šta je Internet of Things i zašto je Big Data budućnost poslovanja. Jasna Lozanović Šajić predstavila je 3D modeling kao zanimanje bez kojeg ni gejming ni filmska industrija danas ne bi mogle da opstanu, i tako otvorila temu na koju se nadovezao Dragan Varagić predavanjem na temu najtraženijih zanimanja u 2020. godini.

Trećeg dana ovogodišnjeg coDEsigna održane su i korisne radionice na kojima su učesnici imali prilike da pišu svoj prvi iOS kod, umreže računare i nauče da rade u AutoCAD-u, kao i da koriste Google Drive i tablete u nastavi, što je bila tema namenjena profesorima u cilju podizanja nivoa nastave u školama i osavremenjivanja nastavnih metoda, u okviru programa Teacher’s Day.

IV dan: Dan tajni. Upoznajte tajne sajber-kriminala, tajne kriptografije, ali i tajne uspeha programera

Četvrti dan bio je rezervisan za tajne uspeha programera, ali i tajne šifrovanja, otkrivanje sajber-kriminalaca i učešće na projektima CERN centra. Najpre je Goran Simić održao predavanje na temu zašto je zanimanje programera jedno od najplaćenijih na svetu.

Tanja Kaurin Milošević, ekspert iz oblasti bezbednosti, upoznala je prisutne sa korišćenjem digitalne forenzike u otkrivanju sajber-kriminala, a na ovu zanimljivu temu nadovezala se Svetlana Jevremović, doktor informatičkih nauka i profesor na ITS-u, uzbudljivom pričom o primeni šifrovanja, kriptografiji i drugim malo poznatim stvarima iz IT sveta.

„BigData: Comtrade inženjeri na CERN projektu u Ženevi” bio je naslov poslednjeg predavanja četvrtog dana festivala u okviru kojeg je Rade Radumilo, Scrum Master i Scrum Product Owner sertifikovan od strane Scrum Alliance, softverski inženjer u Comtradeu, govorio o saradnji Comtradea sa OpenLabom, informatičkim odeljenjem Instituta za Čestičnu Fiziku CERN u Ženevi i objasnio kako započeti projekat utiče na unapređivanje njihovog sistema za skladištenje velikih količina podataka koje generiše LHC i eksperimenti na njemu.
Učesnike je četvrtog dana čekao i veliki izbor korisnih radionica. Sa Nikolom Dragovićem mogli su praviti svoju prvu igricu u C# programskom jeziku, Predrag Alargić izveo je simulaciju DDoS napada u mreži, Ivan Đorđević i Bojana Rajević pojasnili su kako treba pripremiti video pre njegovog podizanja na YouTube, a Zoran Lončarević je sa učesnicima radionice demonstrirao moći i tajne PHP-a. Sa Jelenom Keleuvom prisutni su mogli naučiti nove trikove za obradu fotografija u Photoshopu.

V dan: Matematika, robotika, internet biznis…

Finalni dan Zimske škole programiranja i dizajna počeo je predavanjem Ivana Anića o primeni matematike i verovatnoće u svim sferama našeg života. Za njim je Marko Vulić pojasnio zašto je robotika nauka budućnosti. Mnogima je najinteresantnije bilo upravo predavanje Vladimira Simovića, koji je dao konkretna uputstva i savete za pokretanje internet-biznisa.

U okviru radionica učesnici su mogli da nauče krajnje praktične stvari u vezi sa reinstalacijom i održavanjem računara, koje im je predstavio Novica Josić, ali i osnove pravljenja igrica i aplikacija u JavaScriptu, koje im je približio multimedijalni umetnik Marko Nikolić.
Kraj jedne uzbudljive i radne nedelje

CoDEsign nedelja završena je uspešno. Svi učesnici, bilo da su prisustvovali predavanjima ili su ih pratili preko Live streama, imali su veliki izbor tema od kojih su mogli da izaberu one koje najviše odgovaraju njihovim interesovanjima. Najbolji predavači, kojima pored iskustva i znanja, nije manjkalo ni entuzijazma, uspeli su da mlade učesnike uvedu u svet IT-ja.

Učesnici su uživali u predavanjima, radionicama, dobro se družili i stekli bolji uvid u svet informacionih tehnologija i najtraženijih profesija budućnosti. Nadamo se da će mnogi od njih ostvariti uspešnu IT karijeru, krećući tim putem možda baš školovanjem na nekom od studijskih programa ITS-a. Svim učesnicima podeljeni i coDEsign2016 sertifikati, vredne potvrde učešća na školi programiranja i dizajna coDEsign2016, ali i odlična dopuna CV-ju u budućnosti.