Uspešno završena Zimska škola programiranja i dizajna – coDEsign 2015.
Rezultat: Mnogo novih saznanja i poznanstava za preko 1.000 učesnika

Tokom nedelje programiranja i dizajna – coDEsign, koja je od 12. do 16. januara održana u organizaciji Visoke škole za informacione tehnologije ITS i kompanija LINK group i Comtrade, najbolji srednjoškolci iz Srbije imali su priliku da saznaju mnoštvo zanimljivosti i novosti iz oblasti IT-ja, savladaju nove veštine i nakratko postanu studenti ITS-a.

Svakog festivalskog dana, po završetku predavanja koja su se održavala tokom prepodneva, i koja su svi zainteresovani mogli da prate putem live streama, samo za učesnike coDEsigna bile su organizovane veoma zanimljive i korisne radionice na kojima su u praksi mogli da vide, primene i provežbaju sve ono što su čuli na predavanjima. Završetak svakog uspešnog radnog dana u Zimskoj školi obeležen je zanimljivim izletom.

Posebno je zanimljivo što je ovogodišnju Zimsku školu pratilo više od 1.000 učesnika, bilo prisustvom na predavanjima i radionicama, bilo praćenjem online prenosa.

Svečani početak: Zanimljiva predavanja iz različitih oblasti IT-ja

Ovaj svojevrsni festival programiranja i dizajna otvorio je direktor ITS-a, dr Bojan Ristić, koji je pozdravio sve učesnike i čestitao im na odluci da se bave jednim od najtraženijih i najprofitabilnijih zanimanja budućnosti.

Nakon svečanog otvaranja Zimske škole programiranja i dizajna, učesnici i svi oni koji su je pratili online, putem live streama, imali su priliku da od predavača Ivana Rečevića, Google trenera i partnera u kompaniji HUGE Media, saznaju sve što ih zanima o Google Analytcs&AdWords, i da otkriju umetnost privlačenja pažnje putem oglašavanja na internetu.

Saznali su i sve o targetiranju publike, ključnim rečima, funkcionisanju pretrage na internetu i osnovnim principima SEO marketinga.

U drugom delu su od Dragana Varagića, web stratega, e-business, e-marketing i online PR konsultanta, čulikako da pokrenu internet prodaju. Na ovom predavanju su otkrili na koje sve načine mogu zarađivati preko interneta već tokom školovanja i tako na najbolji način iskoristiti svoja znanja i slobodno vreme.

Ovo predavanje je na učesnike coDEsigna ostavilo najveći utisak i svi su istakli da su i tema i predavač neverovatno zanimljivi.

Na radionicama, nakon predavanja, polaznici su uz pomoć profesora ITS-a, Marka Vulića, napravili svoj prvi sajt u WordPressu i savladali osnove uređivanja web strana. Prvi dan Zimske škole uspešno je završen posetom razvojnom sektoru kompanije Comtrade.

II dan: Pogled u IT budućnost

LjiljanaDrugi dan coDEsign festivala bio je posvećen damama u IT-ju, pogledu ka IT budućnosti i trendovima koji će je obeležiti.
Posetioce coDEsigna sa ovim temama upoznale su Ljiljana Krkić, predavač sa Oracle University, i Ana Velimirović iz Oracle Consultinga. One su im dale mali preview u to kako će izgledati njihov život i posao u budućnosti, kao i koliko će im nove tehnologije sve to olakšavati.Upravo zbog toga biće potrebno sve više stručnjaka iz oblasti IT-ja, zaključeno je na ovom izlaganju, te su polaznici coDEsign škole izabrali pravo zanimanje budućnosti.

Istovremeno, oni su iz prve ruke, od zaposlenih u velikoj kompaniji kakva je Oracle, imali priliku da čuju više o ovom IT gigantu, kao i o tome šta je potrebno da bi se zaposlili, radili i napredovali na ovakvom mestu.

Na radionicama, nakon predavanja, učenici su imali priliku da se bolje upoznaju sa Oracleovom Java platformom i na taj način “iskuse” sve ono o čemu je prethodno bilo reči.

Profesorka ITS-a, Svetlana Jevremović, na radionicama im je pokazala šta sve mogu sa Java programskim jezikom, a naučili su i kako da prave 3D animacije u ovom jeziku.

Posebno im je bilo zanimljivo na radionici na kojoj su sa predavačem ITS-a, Nikolom Dragovićem, osmislili i programirali svoju prvu C# igricu. Drugi dan je krunisan posetom Telegrafu, digitalnom mediju kompanije Comtrade.

III dan: Srećan brak IT-ja i biznisa

Treći festivalski dan protekao je u znaku simbioze koja vlada između IT-ja i biznisa, kao i načina na koji dostignuća i razvoj tehnologija mogu da se primene u unapređenju poslovanja u različitim sferama.

Miroslav Aničin, Senior Project Menadžer u kompaniji Comtrade, govorio je o širokoprimenjivoj temi. Perspektiva u IT razvoju, nastojeći da je objasni na konkretnim slučajevima iniciranja i realizacije projakata u realnom poslovnom okruženju i rešavanja problema koji se javljaju tokom tog procesa.

Profesor ITS-a, Velimir Dedić, u nastavku je izlagao na temu Primena IT-ja u poslovanju. On je polaznicima coDEsigna ukazao na brojne primere kada su, udruženi, znanje i resursi došli do veoma značajnih otkrića za čovečanstvo, koja su kasnije svoju primenu našla i u mnogim drugim sferama života, u odnosu na namenu za koju su prvobitno nastali. Jedan od takvih primera svakako je i sveprisutni internet.

Na radionicama koje su usledile, učesnici su, uz podršku predavača Nikole Dragovića, napisali svoj prvi C# kod, a zatim i nastavili da rade na svojoj prvoj C# igrici. Posebno su bili oduševljeni praktičnim znanjima koja su preuzeli na ovim radionicama, jer, kako kažu, mnogi od njih žele upravo ovim da se bave u budućnosti.

Na kraju dana su posetili Visoku školu za informacione tehnologije ITS i još bolje se upoznali sa kapacitetima, okruženjem, načinom rada i svojim budućim kolegama, studentima ITS-a.

IV dan: Poslastica za buduće programere i dizajnere

Predavanja održana u okviru četvrtog dana bila su pravi mali raj za buduće programere i dizajnere.

Od Svetlane Jevremović, profesorke ITS-a, čuli su sve o Java tehnologijama oko nas, o jednom od najrasprostranjenijij i najboljih programskih jezika danas, Javi, kao i o aplikacijama koje pomoću njega razvijamo i o svemu što uz pomoć njih možemo postići.

Zatim su od Milene Petrović, koja je Software Quality Assurance Lead Engineer kompanije Comtrade, u okviru predavanja Game Design & Programing, saznali kako nastaju njihove omiljene video-igre, odnosno kako izgleda proces osmišljavanja, pisanja scenarija, dizajna i programiranja.

S obzirom na to koliko im je ova tema bliska i interesantna, ni ne čudi što je za ovo predavanje vladalo najveće interesovanje i što je bilo najposećenije.
Svakako je ispunilo i čak premašilo velika očekivanja učesnika, a zanimljiv pristup temi učinio ju je još zanimljivijom.

Mnogi od njih, pored toga što su već zainteresovani za igranje video-igara, sada su se zainteresovali i za njihovo kreiranje. Složili su se da su među njima i neki novi dizajneri video igara.

Milan Cetić iz kompanije Hewlett-Packard ispričao im je sve o novostima iz oblasti koja trenutno veoma intrigira javnost: Tehnologija 3D štampe.

Zahvaljujući ovoj trehnoligiji, danas imamo ne samo ukrase u 3D štampi, već i garderobu, obuću, instrumente, nameštaj, različite prototipe, pa čak i delove tela koji su izrađeni ovom tehnikom.

Možete li da zamislite šta nam tek budućnost donosi u ovoj oblasti? Ona je rezervisana za nove generacije IT lidera koju predstavljaju upravo polaznici coDEsigna.

I radionice koje su usledile nakon predavanja bile su prava „poslastica” za buduće programere i dizajnere, pošto su na njima sa predavačem ITS-a, Anom Stanković, uređivali svoje prve slike u Photoshopu, dok su od profesora ITS-a Marka Nikolića naučili osnove web dizanja i rada sa HTML i CSS kodovima. Pored toga, pofesorka ITS-a, dr Svetlana Anđelić, upoznala ih je sa ASP.NET web formama.

Finale coDEsigna: O čuvenom „oblaku” i elektronskom poslovanju

Poslednji dan Zimske škole programiranja i dizajna obeležila su predavanja Vladimira Simovića na temu Sistemi zaštite elektronskih transakcija platnim karticama, zatim, Zorana Grubišića, profesora ITS-a i Beogradske bankarske akademije, o korišćenju softverskih paketa (ERP, CRM) u finansijskom odlučivanjui Radeta Radumila, Senior Software inženjera i Team menadžera u kompaniji Comtrade, o Cloud computingu.

Od predavača Vladimira Simovića saznali su kako izgledaju prevare na bankomatima i POS terminalima, kao i kako se mogu zaštititi od njih.

Profesor dr Zoran Grubišić im je na najbolji način pokazao na koji način im IT može olakšti poslovanje i donošenje finansijski značajnih odluka, kao i koji softveri postoje kako bi im u tome pomogli, a koji su tek u najavi.

O veoma interesantnoj temi, koja je mnogima još uvek nepoznanica, čuvenom „oblaku”, govorio im je predavač Rade Radumilo.

On ih je detaljno upoznao sa time koje sve podatke mogu čuvati „u oblaku”, kako tim podacima kasnije mogu pristupati, koliko je to bezbedno, stabilno i isplativo, kakve uštede vremena i resursa donosi, kao i šta su i kako funkcionišu cloud computing servisi.

Finale Zimske škole programiranja i dizajna predstavljale su radionice na kojima su imali prilike da od profesora Marka Vulića čuju sve što ih je oduvek zanimalo o elektoronskim platnim sistemima, kakvi su Paypal i Bitcoin, kao i veoma zanimljiva poseta sektoru proizvodnje kompanije Comtrade, koja je usledila nakon radionice.

Dodela sertifikata – uspešan završetak produktivne nedelje

CoDEsign nedelja kulminirala je svečanom dodelom potvrda o prisustvu predavanjima i radionicama organizovanim tokom Zimske škole programiranja i dizajna, koja je održana u ponedeljak, 19. januara u podne, u konferencijskoj sali Comtradea. Ovaj vredan dokument predstavlja ne samo dokaz da su učesnici uspešno završili školu programiranja i dizajna, već i odličnu dopunu CV-ju svakog od njih.

Nadamo se da su svi polaznici naučili mnogo novih, interesantnih i korisnih stvari, uživali u savetima naših predavača i stekli nove prijatelje među budućim kolegama, sa kojima dele istu strast prema informacionim tehnologijama.

Posebno smo srećni zbog činjenice da su tokom festivala mnogi polaznici istakli da će nastaviti svoje usavršavanje u oblasti IT-ja i da će školovanje nastaviti na nekom od studijskih programa ITS-a. Unapred se radujemo zajedničkom druženju, učenju i napredovanju!