Uspon i pad tržišta kriptovaluta – Kako dalje?

4. Februar, 10:30–11:30h, Comtrade – Amfiteatar, Aneks G

Pojava kriptovalute u velikoj meri menja digitalnu ekonomiju i način savremene komunikacije. Otkako se pojavio internet, sam sistem plaćanja je postao mnogo kompleksniji nego ranije. Na ovom predavanju saznaćete više o ovoj valuti, njenom usponu i padu i koliko ona zapravo menja globalnu ekonomiju.

Animacija karaktera u industriji zabave

4. Februar, 12:00–13:00h, Comtrade – Amfiteatar, Aneks G

Napredak tehnologije u kompjuterskoj grafici doneo je sa sobom brojne promene u industriji zabave u poslednjih nekoliko decenija. Spektakularan izgled animiranih i igranih filmova, serija i kompjuterskih igrica danas je potpuno normalna i očekivana stvar. Na predavanju Borisa Stajića saznaćete kako se prave i animiraju digitalni karakteri u svetu filma i video-igara.

Da li nas GPS

prati?

5. Februar, 11:00–12:00h, Comtrade – Amfiteatar, Aneks G

GPS (Global Positioning System), sistem za navođenje i praćenje, funkcioniše preko orbitalnih satelita koji su dostupni 24 sata i koji je precizan u nekoliko metara. Na predavanju Slavka Pokornog otkrićete da li nas GPS uređaji (američki NavStar i ruski Glonas) zaista prate.

Neočekivano u statistici i sportski rezultati

rsz_euromillions_tickets

5. Februar, 12:30–13:30h, Comtrade – Amfiteatar, Aneks G

Big Data označava velike i kompleksne setove podataka. Na ovom predavanju konkretno će se govoriti koliko je ovo značajno u statistici i prognozi sportskih rezultata.

Zašto je Data Science nauka budućnosti?

6. Februar, 11:00–12:00h, Comtrade – Amfiteatar, Aneks G

Data Science je interdisciplinarno polje naučnih metoda, procesa i sistema koji obrađuju podatke na različite načine. Zašto je potrebno da poznajete ovu nauku i kako da iskoristite njena saznanja kako biste naučili da koristite inovativne motode i pristupe govoriće vam Aleksandar Kostić, nosilac većeg broja priznanja i nagrada za naučnoistraživački rad.

Da li agilne metodologije preuzimaju vodeću ulogu u razvoju softvera?

7. Februar, 11:00–12:00h, Comtrade – Amfiteatar, Aneks G

Razvoj softvera u 21. veku suočen je sa nizom izazova, sve kraćim rokovima isporuke, čestim promenama zahteva, nepoznavanjem domena primene, itd.. Na predavanju ćete saznati koje metodologije razvoja primeniti kako biste uspesno odgovorili na ove zahteve.

Šta da studiram? Najperspektivnije i najtraženije

IT pozicije

7. Februar, 12:30–13:30h, Comtrade – Amfiteatar, Aneks G

Na ovom predavanju Milena Ilić će pokušati da vam pomogne u donošenju važne životne odluke šta da studirate, a ujedno će vas upoznati sa nekim od najperspektivnijih i najtraženijih IT pozicija današnjice.

Kako da osmislite i testirate svoju ideju za

Internet biznis?

8. Februar, 11:00–12:00h, Comtrade – Amfiteatar, Aneks G

Internet je odavno postao deo nas i život bez njega je skoro nezamisliv. Biznis na internetu je nešto sa čim ćemo se svi u budućnosti pre ili kasnije susretati. Na ovom predavanju saznaćete kako da pokrenete internet biznis, reklamirate se na mreži i ostvarite profit.

Kriptografija – totalna

demistifikacija

8. Februar, 12:30–13:30h, Comtrade – Amfiteatar, Aneks G

Kriptografija je nauka koja se bavi metodima očuvanja tajnosti informacija. Na predavanju koje će voditi Radovan Ostojić saznaćete kako se kriptografija razvijala kroz istoriju, koje su njene matematičke osnove, kako se primenjuje u računarstvu i još mnogo toga.